Kanta-Hämeen Vuoden kylä

Vuoden hämäläisen kylän valinnan tarkoituksena on nostaa esille kylätoimintaa ja kylien aikaansaannoksia, sekä tuoda kylätoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle myönteistä julkisuutta. Vuoden hämäläiseksi kyläksi valittu kylä on maakunnan ehdokas Valtakunnalliseen Vuoden kylä -kilpailuun. Voittajakylä saa myös järjestettäväkseen seuraavan vuoden Hämeen Kyläpäivän.

  

Vuoden hämäläinen kylä 2019 on VÄHIKKÄLÄ Janakkalasta

Vuoden hämäläinen kylä 2018 on TEURO-KUUSLAMMI Tammelasta

Vuoden hämäläinen kylä 2017 on NUMMENKYLÄ Hämeenlinnasta

Vuoden hämäläinen kylä 2016 on SUSIKAS Tammelasta

Vuoden hämäläinen kylä 2015 on KOIJÄRVI Forssasta

Vuoden hämäläinen kylä 2014 on VOJAKKALA Lopelta

Vuoden hämäläinen kylä 2013 on MURRONKULMA Jokioisilta

Vuoden hämäläinen kylä 2012 on LETKUN KYLÄ Tammelasta

Vuoden hämäläinen kylä 2011 on VANHA RAITTI Hauholta

Vuoden hämäläinen kylä 2010 on PIIRIVUORI Hausjärveltä 

Vuoden hämäläinen kylä 2009 on YPÄJÄNKYLÄ Ypäjältä

Vuoden hämäläinen kylä 2008 on KALOINEN Rengosta

Vuoden hämäläinen kylä vuonna 2007 on JOENTAKA Lopelta.

 

Vähikkälä 2019

Vähikkälän kyläyhteisö on kiitettävän aktiivinen, merkittävä uuden sukupolven paikallistoimija. Vähikkälässä eletään ajassa ja tartutaan rohkeasti uusiin haasteisiin yhteen hiileen puhaltaen, oman kylän ja sen asukkaiden hyväksi toimien.

Vähikkälän ote oman kylän kehittämisessä ja tulevaisuuden luomisessa ”yhdessä ja yhteistyössä” on esimerkillistä, uudenlaista, kokeilevaa ja verkostoja rakentavaa. Toiminta on laaja-alaista, kattaen eri ikäiset ja kyläläisten ohella myös mökkiläiset, ylittäen myös kylä- ja kuntarajat. Yhteistyökumppaneita haetaan ja saadaan laajapohjaisesti ja ennakko-luulottomasti.

Vähikkälä on luomassa kylälle lähikeskusta peräänantamattomasti tuoden lähipalveluja ja harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille. Kylän tuki koululle on merkittävää. 

Upea talkoohengen voimannäyttö on myös joukkorahoituksella järjestetty konsertti ja tämän poikimat levynjulkistusfestarit. 

Vähikkälä osaa myös viestiä taitavasti ja näkyy somekanavilla ja mediassa.

vähikkälä

 

Teuro-Kuuslammi 2018

Teuro-Kuuslammi on esimerkillisen aikaansaava ja vireä kyläyhteisö, jossa on rakennettu parempaa kylää järjestäytyneesti ja suunnitelmallisesti. On tartuttu toimeen ja itse luotu ne puitteet, mitä kylätoiminnalle on haluttu ja tarvittu.

Teuro-Kuuslammilla on huikeaa talkoohenkeä, toiminta on hyvin organisoitua, ja vastuunkantajien joukko on laaja. Teuro-Kuuslammilla puhalletaan upeasti yhteen hiileen, pitäen huolta asukkaista ja asuinympäristöstä, kyläkoulua ja vanhusväestöä unohtamatta.

Rakentamis- ja kunnostamishankkeiden ohella upea voimannäyttö on joka kesäinen ja laajalti yleisöä keräävä Tekniikkatapahtuma työnäytöksineen, kädentaitajien myyntinäyttelyineen ja ruokailuineen. Kyläläisten vapaaehtoisvoimin pyörittämä kahvila palvelee kesälauantaisin.

Kyläläisille ja vapaa-ajan asukkaille tarjotaan palveluita, tiloja ja välineitä. Monenlainen harrastustoiminta ja tapahtumat kokoavat kyläläisiä, ja uutta kehitellään tarpeen mukaan. Ky-lätiedottein ja sosiaalista mediaa käyttäen tiedotetaan mallikkaasti.

Teuro-Kuuslammilla eletään ajassa ja tartutaan rohkeasti uusiin haasteisiin. Kylä on edelläkävijä kyläavustajien työllistäjänä ja kylän nuoria palkataan kesätöihin. Kylätoimintayhdistys on hankkinut toimintaansa tukevia maa-alueita ja omaisuutta ja se toimii hyvässä yhteistyössä niin Tammelan Kylät ry:n, kunnan kuin muiden yhdistysten kanssa.

teuro


Nummenkylä 2017

Nummenkylä on esimerkillisen aikaansaava ja eloisa kyläyhteisö Hämeenlinnan Rengossa Hämeen Härkätien varrella puolimatkassa Forssaan. Kylän sydämenä toimii Nummenkoulu, kylätalo. Lämminhenkinen kylätalo kutsuu kävijöitä, harrastajia, kutojia, liikkujia ihan keskellä kylän idyllistä raittia ympäri vuoden. Talolla tavataan myös monissa tapahtumissa.

Nummenkylän toiminta on sopivasti ajanhermolla, uudistuvaa ja yhteistyötä rakentavaa. Nummenkylä on ottanut asiakseen helpottaa kyläläisten arkea tuomalla palveluita kylätalolle, kun Hämeenlinnan kuntaliitoksen jälkeen koulutoiminta loppui. Tästä esimerkkeinä kerran kuussa järjestettävät soppalauantait, hyvinvointiyrittäjien palvelut sekä liikuntaharrastukset. Nummenkylä on myös panostanut kyläturvallisuuteen.

Erityisen huomion ansaitsee Nummenkylän toiminta kylän nuorten hyväksi. Kyläyhdistys pyörittää kylätalolla kesäkahviota tarjoten kaikille yläasteikäisille kylän nuorille kesätyöpaikan. Nummenkylä ry:llä on ollut myös kyläavustaja TriPla-hankkeen kautta.

Nummenkylä ry tiedottaa monilla kanavilla, kylätiedote jaetaan postilaatikkoihin kuukausittain. Nummenkylä toimii yhteistyötä rakentavasti niin Rengon toimijoiden kuin monenlaisten erikoistenkin yhdistysten kanssa samalla hyödyntäen sijaintiaan Hämeen Härkätiellä.
 

Onnittelut Nummenkylä

 

Susikas 2016

Susikkaan kyläyhteisön toiminta on ajan hermoilla olevaa, uudistuvaa ja yhteistyötä rakentavaa, samalla se perustuu kyläläisten tarpeisiin ja voimavaroihin. Susikaan tunnelma hehkuu hyväntahtoisuutta ja rentoa otetta elämään.

Susikas on sisukas ja esimerkillisen aikaansaava kyläyhteisö Tammelan kunnan pohjoisosassa. Pienestä koostaan huolimatta 70 talouden kyläyhteisö toimii pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Hyvin hoidetussa kylämaisemassa silmä lepää. Lämminhenkinen kylätalo kutsuu kävijöitä, harrastajia, kutojia, tanssijoita ihan keskellä kylän idyllistä raittia ympäri vuoden, myös kylän ulkopuolelta.  Kylällä tavataan myös itse rakennetulla laavulla ja monissa tapahtumissa.

Kylätalo on osoitus yhteistyöstä ja päättäväisyydestä. Oma talo rakennettiin innokkaiden talkoolaisten toimesta 25 vuotta sitten. Nyt talkoillaan jälleen isommin: Leader-rahoitusta saava remontti tuo mahdollisuuksia monipuolistaa toimintaa, kun keittiö- ja tanssitilat saadaan ajan tasalle. Susikkaan kyläyhteisö on uskaltautunut myös työnantajan rooliin; kyläavustaja pitää huolta kylätalosta ja auttaa myös asukkaita pienissä arjen askareissa. Susikkaan kylä tiedottaa monilla kanavilla, kylätiedote ilmestyy kuukausittain. Susikas toimii yhteistyötä rakentavasti Tammelan Kylät ry:ssä.

Susikkaan Kyläyhteisö ry järjestää peräti kymmenet tanssit kylän oman luomuorkesterin Susikkaan Sohlojen tahdittamina – jo yli 30 vuoden ajan. Sohlot on olennainen osa kylää ja tuo Susikkaan nimeä tunnetuksi seutukunnalla. Ryhmä toimii aktiivisesti kylän hyväksi, kun tanssisoitoillaan mahdollistaa kylätalon ja -toiminnan ylläpitämistä.

 DSC03560

 

Koijärvi 2015

Koijärvi käsittää Forssan kaupungin pohjoisen maaseutualueen ja siellä on asukkaita noin 1250. Koijärven kunta on liitetty Forssan kaupunkiin 1960-luvulla. Kylätoimintaa Koijärvellä ylläpitävät Koijärven alueen kylät ry sekä Matkun, Kojon, Peräjoen ja Vuoltun kyläyhdistykset sekä Valijärvi-toimikunta

Koijärven alueen kylät ry toimii alueen toimijoiden kokoajana ja yhteistyön rakentajana. Työnjako kyläyhdistysten ja muiden yhdistysten välillä on muotoutunut selkeäksi. Koijärven alueen kylät ry hoitaa tiedottamisen; Kylähullu-lehti on kolahtanut asukkaiden postilaatikkoon jo toistakymmentä vuotta!  Koijärven alueen kylät ry ottaa kopin asioiden käynnistäjänä ja kehittäjänä sekä roolin neuvottelijana asioissa, joissa tarvitaan vahvemmat hartiat. Kyläyhdistykset ja lukuisat muut alueen yhdistykset järjestävät asukkaille tarkoitettua toimintaa, joka vastaa alueen nykytarpeita.

Koijärvellä on osattu kääntää mennyt vahvuudeksi. Suomen ympäristöliike syntyi Koijärvellä 1970-luvulla ristiriitaisissa tunnelmissa. Nyt lapset käyvät upouutta kylien yhteistä ekokyläkoulua.Koijärven alueen kylät ry toimi moottorina positiivisen kouluratkaisun aikaansaamiseksi. Talkootöinä sovitut koulu-päiväkodin maanrakennus- ja pihatyöt ovat säästäneet kaupungilta arviolta 130 000 euroa.

Koijärvellä toiminta on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Koijärven oma-ohjelmia eli asukkaiden tekemiä kyläsuunnitelmia on toteutettu jo 15 vuotta. Kylätoiminnan monipuolisuudesta kertoo se, kuinka alueen kolmea kylätaloa on kunnostettu ja toiminta niissä on ympärivuotista ja aktiivista tarjoten monipuolista toimintaa ja palveluja kyläläisille. Pitkäaikaistyöttömiä on työllistetty niin kyläsihteeriksi kuin seniorikaveriksi. Kyläympäristöstä ja kyläturvallisuudesta pidetään huolta yhdessä. Asukashankinta ja kylähistorian tuotteistaminen kuuluvat kylätoiminnan palettiin. Koijärven alueen kylät on jo myös vuosia hoitanut Forssan kaupungin Valijärven virkistysaluetta rakennuksineen. Koijärvellä on toteutettu useita omia Leader-hankkeita, osallistuttu kylää palveleviin yhteistyökumppaneiden hankkeisiin sekä tehty oppilaitosyhteistyötä kylän tarpeiden pohjalta.

10290668 460930847407856 6332683945922280108 n 

Vojakkala 2014

 

Vojakkala on pieni hämäläiskylä Lopen kunnan länsilaidalla. Letkeänvilkkaassa luontokylässä asukkaita on noin 200 ja kesällä määrä moninkertaistuu. Vojakkalan kylän toiminta on ajanhermolla olevaa, pitkäjänteistä ja suunnitelmallista kylän kehittämistä vuosikymmenten ajan. Uusiin kokeiluihin on lähdetty rohkeasti, mutta perustellusti kyläläisten tarpeiden pohjalta.

Kylätoiminnan monipuolisuudesta kertoo se, että Vojakkalassa kehittämiskohteina on ollut niin asukashankinta, kylänpalvelut kuin yhteisöllisyyttä edistävän toiminnan järjestäminen. Vireällä tanssilavatoiminnalla on kerätty varoja kylän kehittämiseen ja palveluihin jo vuodesta 1957 lähtien. Kylätupa on juuri kunnostettu kyläläisten yhteiseksi kohtaamis-, toiminta- ja palvelukeskukseksi. Siellä pyörivät niin kyläkerhot sekä palvelupäivät eli kampaaja ja hieroja käyvät kerran kuussa. Lavatanssit ja juhannusaaton kokkojuhla liikuttavat ihmisiä pitkin pitäjää ja lähikaupunkeja.

Vojakkala on toiminnallisesti yhteistyötä rakentava kyläyhteisö, joka on tehnyt hienoa yhteistyötä niin Lopen kunnan, seurakunnan, muiden kylien kuin paikallisten yrittäjienkin kanssa. Vojakkalan kylässä on tunnistettu kylän vahvuudet ja erityisyys sekä yhdessä tekemisen mahdollisuudet. Kyläläisten sinnikkyys ja positiivisuus on auttanut myös muutoksissa.

Vojakkalan kylä osallistuu Hämeen Kylät ry:n ehdokkaana valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kisaan. Valtakunnallinen Vuoden Kylä julkistetaan LOKAALI – paikallistoimijoiden juhlaseminaarissa Hankasalmella 29.-31.8.2014.

 

 Ojennus

 

 

Murronkulma 2013

 

Jokioisten Murronkulman vahvuutena ja erityisyytenä on kylän ja kunnan kokoon nähden vahva innovatiivisuus ja yhteisöllinen toiminta. Asukasmäärältään 175 asukkaan kylässä toimii vireä ja aktiivinen Jokioisten Murron kyläyhdistys ry ja kyläläisten yhteisenä olohuoneena Talkootupa.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa yhteisöllisyyden perään kysellään ja mietitään, miten sitä voidaan vahvistaa, edistää ja jollakin paikkakunnilla jopa elvyttää. Murronkulmalla on löydetty kylälle sopiva tapa toimia ja hauskaa yhdessä tekemistä on osattu vaalia ja kehittää kylälle sopivalla tavalla. Tämä rakentaa kyläläisten yhteenkuuluvuutta ja naapuruutta hienolla tavalla.

Yhteisenä kylän olohuoneena toimii kyläyhdistyksen omistuksessa oleva Talkootupa-niminen kylätalo. Yhteinen toiminta pyörii pitkälti peruskorjatun ja laajennetun Talkootuvan ympärillä. Tärkein toiminto on keskiviikkosauna, jota on pyöritetty 2006 vuodesta alkaen. Saunan yhteydessä vaihdetaan kuulumisia, laitetaan kunnan asiat järjestykseen ja lauletaan yhdessä. Tuvalla järjestetään myös jumppaa ja erilaisia juhlia kuten Tuvan juhlat (mukaelma Itsenäisyyspäivän linnanjuhlista), äitienpäivä- ja isänpäiväjuhlat ja puurojuhlat. Sunnuntailounailla kerätään rahaa yhdistyksen toimintaan.  

Aktiivisena kylänä Murronkulma vaikuttaa myös kunta - ja seututasolla. Tästä hyvänä esimerkkinä on kylän aktiivinen osallistuminen Jokioisten pitäjäsuunnitelman laadintaan vuonna 2012, joka lähti liikkeelle kylän aloitteesta, päivitetty kyläsuunnitelma ja yhteistyötä Leader-toimintaryhmän, LounaPlussan, kanssa.

Murronkulma osallistuu Hämeen Kylät ry:n ehdokkaana valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kisaan. Valtakunnallinen Vuoden Kylä julkistetaan LOKAALI – paikallistoimijoiden juhlaseminaarissa 14.-15.9.2013, Tammelassa

 

Murronkulman palkitseminen

http://jokioistenmurronkyla.nettisivu.org/

 

 

Letkun kylä 2012

 

Letku on historiallisen Härkätien varrella sijaitseva vireä ja aktiivinen kylä Tammelan kunnassa, Kanta-Hämeen lounaisosassa.  Letkun kylällä on usean vuoden ajan tehty ansiokasta kehittämistyötä, viimeisimpänä niistä Letkun Puoti osuuskunnan perustaminen kauppa- ja postipalvelujen jatkumiseksi kylällä. Osuuskuntamuotoinen palvelujen järjestäminen on oiva esimerkki siitä, miten paikallisyhteisö voi ottaa vastuuta paikalistasolla ja samalla vastaa yhteiskunnallisestikin ajankohtaiseen kysymykseen siitä, miten palvelut järjestetään tulevaisuudessa. 

Letkun kylätalo Pirtti toimii eri-ikäisten kyläläisten harrastus- ja kokoontumispaikkana sekä juhlatilana. Kylällä toimii oma koulu. Kyläläiset järjestävät tonttipäiviä uusien asukkaiden saamiseksi kylälle ja kylän säilymiseksi vireänä.  Kesäteatteri tuo viihdettä niin paikallisille kuin kesäasukkaille. Letkun kylä tekee aktiivisesti yhteistyötä niin Tammelan kunnan kuin alueen muiden yhdistysten kanssa vieden eteenpäin koko kunnan kylätoimintaa.

Letkulla katse ja toiminnan tavoitteet ovat vahvasti ja ennakkoluulottomasti tulevaisuudessa ja ajanhengen mukaisessa kylätoiminnassa. Silti kylän historiaa ja kulttuuriperintöä arvostetaan ja sen merkitys tunnistetaan osana paikallisyhteisöä.

Letkun kylä palkittiin valtakunnallisella Vuoden Kylä kunniamaininnalla LOKAALI – paikallistoimijoiden juhlaseminaarissa Joensuussa 1.-2.9.2012.

Asko_kiitt_valinnasta_nettiin

Kunniakirjan vastaan ottanut Asko Koivu kiittää tunnustuksesta. Taustalla Tammelan kunnan edustaja ja kyläaktiivi Eija Laine.

www.letkunkyla.net/

 

Vanha Raitti 2011

 

Hauhon Vanha raitti on idyllinen puutaloalue Hauhonselän rannalla Hauhon pitäjässä Hämeenlinnan kaupungissa. Samalla se on ainutlaatuinen kulttuurimaisemakokonaisuus ja parhaiten säilyneitä kirkonkyläkokonaisuuksia maassamme.

Hauhon Wanha Raitti ry on Hauhon vanhassa osassa toimiva kyläyhdistys, jonka toiminnassa korostuu yhteistyö, yhteisöllisyys ja yleishyödyllisyys. Wanha Raitti on erityisesti toiminut ja toimii tuloksekkaasti arvokkaan historiallisen ympäristönsä kunnostamiseksi ja perinteiden elävöittämiseksi niin, että alue jakaa hyvää koko Hauhon alueelle ja laajemminkin.

Toiminta on tavoitteellista, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Wanha Raitti on löytänyt ratkaisuja, joita voidaan soveltaa myös muualle. Toimijat ovat aidosti ylpeitä asuinalueestaan, rakkaus ja tahto tehdä näkyy ja tuntuu. Kylässä vaalitaan ISOlla sydämellä maaseutuasumisen arvoa ja perinnettä.

Hauhon Vanha raitti osallistui Hämeen Kylät ry:n ehdokkaana valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kisaan saaden kunniamaininnan ensimmäisenä kylänä Kanta-Hämeestä. Voittaja julkaistiin LOKAALI – paikalliskehittäjien juhlaseminaarissa Raaseporissa 3. - 4.9.2011.

jyri_640x480

Jyri tuulettaa kunniakirjaa lievenevässä vesisateessa, Matti on saanut lämmikettä harteillensa.

http://www.wanharaitti.fi/

 

Piirivuori 2010

Piirivuoren kylä muodostuu toiminnallisesti useasta kylästä käsittäen Turkhaudan, Karan, Lavinnon kylät ja Apiliston asuinalueen. Piirivuori sijaitsee Hausjärvellä ja matkaa tulee niin Riihimäelle kuin Oitiin  noin 15 kilometriä. Asukkaita on noin 650. Kylän yhdistystoiminta on monipuolista ja vilkasta. Kylän yhdistykset toimivat merkittävinä paikallisen kulttuurin tekijöinä. Tapahtumat keräävät yleisöä laajalti Etelä-Suomesta. Nuorisoseura Silmu kokoaa ihmiset tekemään teatteria. Kyläyhdistys elvyttää 1600-luvun markkinaperinnettä järjestämällä Miinan Markkinat samanaikaisesti Monttu Soikoon! – festivaalin kanssa. Kyläyhdistys hoitaa myös koko kesän teatterin puffettia. Piirivuori hoitaa kylätiedottamista esimerkillisesti: kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä joka talouteen jaettava Kyläposti pitää kyläläiset ajan tasalla kuten myös www.piirivuori.net. Kyläsuunnitelmaa käytetään kehittämisen työkaluna ja se päivitetään vuosittain. Kyläyhdistyksen 10.vuotista taivalta juhlittiin toukokuussa 2010 tivoli-teemalla.

Piirivuori220510

 2010

 

Ypäjänkylä 2009

 

"Ypäjänkylä on suuri kylä, siihen kuuluu Hollinkorvet ja kaikki", kuvaili Meesakin Riika kotiseutuaan sata vuotta sitten. Kylällä on nykyään asukkaita noin 370, kyläkoulussa oppilaita 32. Kyläyhdistyksen omistama Seuraintalo ympäristöineen on ympäri vuoden yhdistysten ahkerassa käytössä ja juhlatilana. Kirjaston sivutoimipisteessä on myös terveydenhoitajan palveluja. Ypäjän Vehnämyllyn Myllytuvassa toimii elintarvikemyymälä, kahvio ja asiamiesposti. Kylän eri yhdistykset järjestävät monipuolisesti toimintaa kaikenikäisille. Toiminnassa on aktiivisesti mukana lähes sata henkilöä. Esimerkillisesti hoidettu tiedottaminen on yksi menestyksen salaisuuksista.

 

1vuodenkyla2009_0709

2009

 

Kaloinen 2008

 

Kaloisten toiminnallinen kylä käsittää Asemin, Kaloisten ja Vehmaan kylät Hämeenlinnan Rengossa. Alueella on noin 300 vakituista ja vapaa-ajanasukasta. Toiminnan lähtökohtana on toimiminen sopusoinnussa alueen rikkaan ja kauniin luonnon kanssa sekä vanhan maaseutuperinteen vaaliminen ja elvyttäminen. Kaloisten kylähdistyksellä on upea kylätalo Tukikohta, jota on kunnostettu Linnaseudun hankerahoituksella. Kyläyhdistys järjestää Tukikohdassa monenlaista mukavaa toimintaa ympäri vuoden, ja etenkin kesällä tapahtumia on moneen lähtöön. Yhdistys vuokraa myös Valajärven mökkiä.

 

Joentaka 2007

 

Joentaan kylä on noin 400 asukkaan kylä eteläisellä Lopella. Kylällä on kolmeopettajainen koulu, jossa on noin 50 oppilasta. Muutama vuosi sitten suoritettu kaavoitus sujui hyvässä yhteishengessä kunnan kanssa ja tonteista on jo myyty 20.

Kylän aktiivisuutta osoittaa jopa yli 100 hengen talkoolaismäärät järjestettäessä mm. kyläpäiviä sekä ympäristön ja kokoontumispaikkojen kunnostustalkoita. Koulun pihaa on kehitetty kylän liikunta- ja vapaa-ajan viettopaikaksi. Koululla toimii useita kerhoja. Talkoilla on tehty 650 metriä kevyen liikenteen väylää ja kunnostettu 2 km pituinen Äijänmäen muinais-muistoalue. Krouvin 2-päiväiset kyläpäivät keräävät yli 3000 kävijää vuosittain ja niissä on kymmeniä vanhanajan työnäytöksiä.

Kyläyhdistys huolehtii tiedottamisesta ilmoitustaulun, kotisivujen ja kylätiedotteiden avulla. Yhteishenkeä nostatetaan valitsemalla vuosittain vuoden kyläläinen.

joentaka

2007

 

Vuoden kylät aiempina vuosina:

1997 RYTTYLÄ, Hausjärvi
1998 TEURO-KUUSLAMMI, Tammela
1999 - valintaa ei suoritettu
2000 ALVETTULA, Hauho
2001 VÄHIKKÄLÄ, Janakkala
2002 LAUNONEN, Loppi
2003 KIIPU, Jokioinen
2004 REHAKKA-IRJALA, Janakkala
2005 LETKU, Tammela
2006 ETELÄINEN, Hauho

 

800x600 Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Letkun on historiallisen Härkätien varrella sijaitseva vireä ja aktiivinen kylä Tammelan kunnassa Kanta-Hämeen lounaisosassa.  Letkun kylällä on usean vuoden ajan tehty ansiokasta kehittämistyötä, viimeisimpänä niistä Letkun Puoti osuuskunnan perustaminen kauppa- ja postipalvelujen jatkumiseksi kylällä. Osuuskuntamuotoinen palvelujen järjestäminen on oiva esimerkki siitä, miten paikallisyhteisö voi ottaa vastuuta paikallistasolla ja samalla vastaa yhteiskunnallisestikin ajankohtaiseen kysymykseen siitä, miten palvelut järjestetään tulevaisuudessa. 

 

Yhteistyön merkitys ja voimavara on ymmärretty ja sitä tehdään laajalla rintamalla niin Tammelan kunnan kuin muiden kylien ja yhdistysten kanssa. Rohkeilla aloitteilla ja kehittämishankkeilla Letkun kylän toiminta vie eteenpäin myös koko kunnan kylätoimintaa. Kylän toiminnasta kerrotaan avoimesti ja rohkeasti, jaetaan siis osaamista ja kokemuksia yhteistyötahojen kanssa.  Hanketoiminnan tarjoama kehittämisresurssi on otettu erinomaisesti kylän käyttöön. Kylän kesäasukkaat nähdään osana kyläyhteisöä. 

 

Letkulla katse ja toiminnan tavoitteet ovat vahvasti ja ennakkoluulottomasti tulevaisuudessa ja ajanhengen mukaisessa kylätoiminnassa. Silti kylän historiaa ja kulttuuriperintöä arvostetaan ja sen merkitys tunnistetaan osana paikallisyhteisöä.

 

 

tawa_logo