Kyläsaunan löylyissä

( 28 Äänet )

Murronkulman Talkootuvalla lämpiää kyläsauna joka keskiviikko.

Kiireetöntä saunottelua siivittää usein leppoisa jutustelu kylän ja kylänasukkaiden kuulumisista. Pihalla on pieni tekolampi, jossa kesäisin voi kastautua ja talvisin saattaa jokunen pyörähtää lumihangessakin.

Kyläsauna toiminta käynnistyi vähän kuin puoli vahingossa, kun kylätalorakennuksen perusteellinen remontti ja laajennus valmistui kuutisen vuotta sitten. Porukalla päätettiin testata saunaa ja ottaa koelöylyt. Nyt jo perinteeksi ja tavaksi muodostunutta keskiviikkosaunaa on lämmitetty siitä asti. Miehille ja naisille on omat saunavuorot, parillisilla viikoilla naiset kello 19-20 ja miehet 20-21 ja parittomilla toisin päin.  Saunalla kokoontuu noin 20-30 hengen porukka. Jos vakiokävijää ei saunalla näy, syy poissaoloon selvitetään pikemmiten. Saattaa saunalla joskus olla vierailevia ”tähtiäkin”, kyläläisten ystäviä ja tuttavia, jotka otetaan ilomielin lauteille mukaan.

Hommahan ei pyörisi ilman hyvää organisointia. Vuosittain valittavan ”saunamajurin” tehtävänä on huolehtia, että joku kyläläisistä hoitaa saunan lämmityksen ja kahvipullan. Majurilla on soittolista kyläläisistä jotka ovat homman vuorollaan luvanneet hoitaa. Lämmittäjä on vastuussa myös Tuvan siisteydestä saunonnan jälkeen, näin saamme pysymään nurkat siisteinä mahdollisille vuokralaisille. Kahvipöydässä on vapaaehtoinen kahvikassa, joka menee kahvin, sokerin ym. tarvikkeiden hankintaan kyläyhdistykselle.

Joka toinen keskiviikko kajahtaa Tuvalla myös karaoke tai yhteislaulu saunan yhteydessä, siihenkin osallistuu yleensä vakioporukka, jotka eivät välttämättä sauno vaan tulevat laulelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.

 

Jokioisten Murronkulma - Hämeen Vuoden Kylä 2013

mksauna  mksaunamiehet
 mklaituri

 

 

tawa_logo