EKA-kahvila Hauholla

( 10 Äänet )

Ikäpolvet kohtaavat Ekakahvilassa Hauholla

Ekakahvila toimii Hauhon ikäihmisten palvelutalolla Koivukodolla kerran kuussa kahvin, mehun ja yhteisen puuhan ympärillä.

 

Ekakahvilaan ovat kaikki tervetulleita. Kävijöitä kahvilassa on ollut 44-117/kerta ja ikähaitari on 0-100-vuotiaan välillä. Jokaisella kahvikerralla on oma teema, päätarkoitus tapahtumassa on yhteinen kokeminen ja tekeminen sekä kahvista ja mehusta nauttiminen. Ekakahvilan tavoitteena on tuottaa elämyksiä, kokemuksia. muistoja ja elämän laadun parantumista eri-ikäisille ihmisille.

Hauhon vanhat verkostot on herätetty henkiin. Toiminnan järjestämiseen osallistuvat varhaiskasvatus ja Hauhon Vakan eskarit, ikäihmisten kotihoito, ikäihmisten päivätoiminta, kirjasto, seurakunta ja Koivukodon asukkaat. Toiminta käynnistettiin minipilottina ”Kylä kaupungissa” hankkeessa. Tavoitteena on luoda pysyvää elämänkaarikahvilatoimintaa eri toimijoiden yhteistyössä. Jatkossa tullaan pyytämään järjestöjä ja hauholaisia yrityksiä mukaan. Yhteinen toiminta yli ikäsektorien tuottaa myös henkilöstölle hyvinvointia.

Teemoina Ekakahvilassa on ollut mm. Minä, Kahvi, Pyykkipäivä, Kädet,Sadonkorjuu, Kotieläimet.  

Kahvi-teemapäivänä jauhoimme vanhoilla kahvimyllyillä kahvinpavuista jauhetta ja keitimme ikäihmisten ohjeiden mukaan oikeaa pannukahvila. Kokemus oli lapsille uusi ja jännittävä. Iäkkäämmät ihmiset kertoivat tarinoita vanhoista ajoista. Kahvin jauhaminen ja tuoksu herätti muistoja myös dementoituneille henkilöille. Pyykkipäivässä pesimme pyykkilaudalla pyykkiä pihalla ja lapset puhaltelivat saippuakuplia. Käsipäivänä kaikkien kädet voideltiin ja hierottiin.

Ekakahvilassa jokainen saa jotakin. Ikäihmiset nauttivat lasten katselemisesta ja kuuntelemisesta. Lapset oppivat ikäihmisiltä asioita vanhoista ajoista. Jotkut lapset ovat tavanneet isoisovanhempiansa kahvilassa. Kotiäidit lapsineen saavat juttuseuraa ja vaihtelua arkeen. Järjestäjät saavat toteuttaa palkitsevaa verkostotoimintaa. Ekakahvila on hyvänmielen toimintaa.

Kahvila on avoinna kerran kuussa keskiviikkona klo10-11.30. Osallistuminen on maksutonta. Tervetuloa Eka-kahvilaan 21.11., 12.12., 23.1., 13.2, 13.3., 17.4., 15.5., 12.6.

 

Vapaaehtoisia avustajia toivotaan myös mukaan lasten ja ikäihmisten avustamiseen.

 

Lisätietoja Taru Terho 03 621 3664, Hauhon varhaiskasvatuskeskuksen johtaja

 

KUVA: Mervi Lappalainen

kahvinjauhantaa
 

tawa_logo