Tuuloslampi, lintuvesien aatelia!

( 7 Äänet )

                                                  
Tuuloksen Sairialan kylässä on Tuuloslampi, joka rehevyytensä vuoksi alkoi pikkuhiljaa kasvaa umpeen. Tämän vuoksi sen rantojen omistajat ja Toivalan metsästysseura halusivat tehdä jotakin asian auttamiseksi.

Tuuloslammessa oleva Pitkälahti aukotettiin kaivinkoneella jo 15 vuotta sitten asiantuntijoiden tekemän suunnitelman mukaisesti. Liiallista vesikasvustoa alettiin vuosittain niittää niittoveneellä. Vene myös haravoi niitetyn kasvuston ja kantaa rannalle pois vedestä. Niittoveneen kustannuksia on maksanut kalastuskunta, metsästysseura sekä muutamat ranta-asukkaat. Parina viime vuonna niittotyö on rahoitettu Hämeenlinnan kaupungin yhdistymisrahasta.

Metsästysseura on lisäksi pyytänyt pienpetoja kuten minkkejä ja supikoiria pois tuhoamasta lintujen pesiä ja poikasia.  Näiden toimenpiteiden ansiosta lammen lintukanta on suuresti runsastunut ja monipuolistunut. Siellä tavataan telkkä, nokikana, tavi, haapana, sinisorsa, kaulushaikara ja silkkiuikku. Petolintulajistoon kuuluvat mm. sarvi-, suo-, varpus- ja lehtopöllö sekä ruskosuohaukka ja nuolihaukka. Kalasääski kalastaa siellä ja viime keväänä siellä nähtiin jopa merikotka. Tuuloslammet ovat lintuharrastajien ja bongareiden suosiossa.

Ylisen Tuuloslammen hyväksi on vuosien mittaan tehty todella paljon talkootyötä.

 

Tästä voit tutustua hämäläiseen jokireittiin ja sen lajistoon
Sairialanjoki - Ylinen Tuuloslammi - Kylänjoki - Alinen Tuuloslammi - Kopsjoki -Lehee

Reitti yhdistää Tuuloksen Suolijärven ja Pyhäjärven.

 

Eero Eerola ja Toivalan metsästysseura

 

tuuloslampi sairialanjoki

Kuvat: Ilpo Hakala

 

tawa_logo