Porraskosken Pärskeet, Wanhanajan kesäjuhla

( 7 Äänet )

Porraskosken Pärskeet on Wanhanajan kesäjuhla Porraskosken vanhalla kansakoululla. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään lauantaina 7.7.1012 klo 13-16. Tapahtumaan on osallistujilta vapaapääsy ja opasteet ohjaavat perille Porraskoskentieltä. Tapahtuman järjestää vuosittain Porraskosken-Järventaustan kyläseura ry.

Juhlien tarkoitus on saattaa yhteen kylän asukkaat, kesäasukkaat ja muut kylästä kiinnostuneet. Se on mainio kesäinen kohtaamispaikka keskellä kaunista kylää. Juhlien tarjonnassa on mm. buffetti, makkaraa, arpajaiset, musiikkia ja kenttäpelejä ym. Tuttujen tapaamista ja rentoutumista.  Tapahtumaan on otettu mukaan muutamia myyjiä,  esimerkiksi tuohitöitä ja marjoja on tarjolla tänä vuonna.

Juhlat järjestetään talkoovoimin, kokouksissa sekä myös puhelimitse sovitaan kaikki tarvittavat järjestelyt. Juhlien pystytystalkootpidetään  jo edellisenä iltana noin kymmenhenkisen porukan voimin. Vähintään sama määrä on juhlissa erilaisissa tehtävissä. Juhlia on järjestetty jo useana vuotena, joten järjestelyt sujuvat osittain rutiinilla. Porraskosken-Järventaustan kyläseura on pieni, mutta aikaansaava joukko aktiivisia toimijoita. Kiitos onnistuneesta tapahtumasta kuuluu heille. Juhlissa on käynyt vuosittain n. 150-200 henkilöä, josta kyläläiset ovat iloisia. Yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä on saatu lahjoituksina arvokkaita ja hienoja voittoja juhlaväen iloksi. Lämmin kiitos kuuluu myös heille tapahtuman tukemisesta.

Porraskosken Pärskeet on saanut nimensä, kun alkuvuosina juhlayleisöä ohjattiin myös padolle katsomaan niitä pärskeitä, juhla-alue oli silloin hiukan laajempi, ilmoituksessa oli silloin maininta että "koululla ja padolla". Nykyään juhlat on vietetty ainoastaan koulun pihassa, kuitenkin lähellä patoa. Pato on Porraskoskessa, siksi se on myös seuran nimessä, koska se on tunnetumpi; siinä on sijainnut aiemmin voimalaitos sekä saha. Nykyään se on myös voimalakäytössä.

Kuvassa näkyvä rakennus on ns. entisen koulun uudempi rakennus. Koulu lakkautettiin v 1969, jonka jälkeen se on ollut lähes koko ajan tyhjillään. Kesäjuhlassa käytettään koulun keittiötä ja juhlasalia, sateen sattuessa vieraat pääsevät suojaan. Sisälle on myös laitettu pöytiä ja tuoleja joten siellä voi nauttia buffetin tarjoilusta pöydän ääressä. Tänä vuonna juontaja Pauli Riihilahti kertoo omia kokemuksiaan koulumatkoista. Koulun alue on suunnitteilla vuokrata SF Caravan Ydin-Häme-yhdistykselle, heillä on kaupungin kanssa asiasta neuvottelut kesken, kaupunginhallitus on kuitenkin jo hyväksynyt asian. Kyläseura on myös antanut asiasta lausunnon ja toivottaa heidät tervetulleeksi.

Muita vakituisia kyläseuran toimintoja on kesäinen teatteriretki, tänä vuonna Heinolaan 29.7. ja yhteistyössä Lammin seurakunnan kanssakesäkirkko 22.7 Luukunkosken laavulla. Myös suven laulut, joululaulut ja kinkerit kuuluvat jokavuotiseen yhteistyöhön seurakunnan kanssa. Lisäksi järjestämme talkoolaisille oman ns. "kiitosillan" kesän päätteeksi.

 

kuva_prskeet

 

 

tawa_logo