Maalaisjoulutori kaupungissa

Joulukuun paikallistoimintaesimerkki

Tehtaan koulun joulutori Forssassa

( 11 Äänet )

Koijärven alueen kylät ry. eli KAKRY on järjestänyt jo yli kymmenen vuoden ajan joulun alla, aattoa edeltävänä viikonloppuna maalaistorin keskellä kaupunkia. Tarkoituksena on ollut tuoda Forssan maaseudun tuotteita muiden kaupunkilaisten ulottuville. Alusta lähtien myyjäiset on otettu innostuneesti vastaan, ja ne ovat olleet suosittuja tapahtumia kautta vuosien.

Ensin tori järjestettiin kaksipäiväisenä Kutomolla. Sinne raahattiin pahnapaaleista lähtien rekvisiittaa, johon kiinnitettiin muutenkin paljon huomiota.  Viime vuosina myyjäistapahtuma on ollut yksipäiväinen, ja paikkana on ollut tunnelmallinen vanha Tehtaan koulu aivan kaupungin keskustassa. Kädentaitajat ja muut joulutori-intoiset ovat jälleen tänä vuonna varanneet kaikki koululle mahtuvat 23 pöytää jo lokakuussa. LounaPlussa ry. on ollut mukana torilla aluksi järjestelyissä, nyttemmin tukemassa ilmoittelua.

Kautta vuosien KAKRY on pitänyt joulutorin vetonaulan eli Joka arpa voittaa -arpajaiset satoine voittoineen.  Kaikki kyläyhdistykset kokoavat ja tuovat alueeltaan sinne maalaisaiheisia voittoja perunoista, sipuleista, punajuurista ja porkkanoista pulliin, leipiin ja kauralyhteisiin. Rekvisiitasta ovat jääneet pahnapaalit pois, mutta muuten ajatus maalaistuotteiden ja kädentaitojen esille tuomisesta sekä tunnelmasta on pysynyt ennallaan.  

Arpajaisten niin kuin tapahtuman muillakin tuotoilla rahoitetaan joka kevät ilmestyvän kylien yhteisen tiedotuslehden, Kylähullun, kustantamista. Ensi keväänä ilmestyy Kylähullun numero 17.

Perusperiaatteena on edelleen luoda yhteisyyttä maaseudun ja kaupungin asukkaiden välille. Kesäisin tätä samaa ajatusta pitää yllä Vinnikaisen porkkanahallissa Urjalantien varressa jokaisena kesä- ja heinäkuun perjantaina järjestettävä kesätori.

Koijärven alueen kylät ry

 

kakryn_pyt_PC179495_2_500x452_300x271

 

tawa_logo