Valoa kaamokseen

Marraskuun paikallistoimintaesimerkki

( 33 Äänet )

 

Sadat, ehkä jopa tuhannet, ulkotulet ja kynttilälyhdyt valaisivat Lopen ja Hausjärven kyläraitteja ja portinpieliä pyhäinpäivän iltana. Valot syttyivät tuomaan iloa pimeään ja pitkään syksyyn kylien yhteistempauksena, joka innosti mukaan kaikenikäisiä ja myös ihmisiä, jotka eivät muuten kylätoiminnassa ole aktiivisia. Yhdessä, samaan aikaan toimien, saatiin kylille ennen näkemättömän upeita ja näyttäviä valaistuja raitteja, risteyksiä ja pihapiirien laitoja.

Tämä Toimeliaat kylät -hankkeen organisoima tempaus on malliesimerkki siitä, kuinka pieni ajatus voidaan yhteistuumin ja varsin lyhyellä varoitusajalla saada kymmeniä kyliä kattavaksi, yhdistäväksi upeaksi elämykseksi.

Vain pari viikkoa ennen tapahtumaa heitettiin kylille hankkeen puolesta ajatus tuoda valoa syksyn pimeyteen ja valaista kyläteitä, tiellä kulkijoiden iloksi, pyytäen mahdollisia ehdotuksia sopivaksi yhteiseksi tempausillaksi. Ihmiset innostuivat ja olivat heti laajalla rintamalla valmiita lähtemään mukaan. Pyhäinpäivä oli sopivasti lähellä ja tuntui luontevalle vaihtoehdolle kynttilöiden sytytykselle, ennen varsinaista jouluvalojen sesonkikautta.

 

Sähköpostitse ja facebook-sivujen välityksellä tietoa tempauksesta levitettiin kyläyhdistysten aktiivien kautta. Paikallislehdet julkaisivat tempauksesta kertovat pienet ennakkojutut. Hankkeen puolesta jaettiin mukaan lähteneille yhdistyksille kaikkiaan 600 kpl ulkotulia edelleen jaettavaksi sen mukaan, miten valaistus kylillä haluttiin toteuttaa. Tämän lisäksi sadat yksityiset ihmiset ilmoittautuivat mukaan, aikoen valaista omia pihapiirejään ja lähiristeyksiään.

Kylillä oli vapaat kädet organisoida valotempaus haluamallaan tavalla. Osassa kylistä lähdettiin yhdessä sytyttelemään ulkotulet hämärän tullen kylien keskustoihin. Osassa tulet ja vastuualueet jaettiin, ja pienemmissä porukoissa keskityttiin valaisemaan risteysalueita, kylien sisääntuloja tai asutuskeskittymien tienoita, sen mukaan miten asukkailla intoa oli. Omia lyhtyjä ja valoja sytyteltiin hankkeen tulien ohella satamäärin. Joukosta löytyi myös kurpitsoista veistettyjä hienoja naamalyhtyjä ja upeita valoasetelmia, joitten rakenteluun oli käytetty aikaa ja vaivaa.

Illan tummuessa yöksi ulkotulet ja lyhdyt tiepuolissa saattelivat haudoilta palaajia ja satunnaisia kulkijoita. Lämmin syysilta ja liekehtivät tulet houkuttelivat kävelemään ja pyöräilemään kyläraiteille valoja ihastelemaan. Valojen upeudesta hurmaantuneena lähdettiin myös autoilemaan ja kurkistamaan naapuruston ja lähikylienkin valaistuja alueita. Lapset laskivat sytyteltyjen lyhtyjen ja kynttilöiden määriä ja jo pienelläkin alueella päästiin helposti yli 200 ulkovalon!

Kaamosvalotempauksesta oli tullut kyliä ja kyläläisiä yhdistävä, elämyksellinen iltatempaus, johon kaikkien oli helppo tulla mukaan, vaikka vain sytyttämällä lyhty omaan portin pieleen. Seuraavana päivänä puheenaihe kylillä oli selvä. Pyhäinpäivän iltavaloista voitaisiin tehdä kylien yhteinen perinne ja vastaava tempaus oltaisiin valmiita uusimaan vaikkapa jo joulun tienoissa.

 

Lisätietoja Toimeliaat kylät -hanke, Anneli Vähätalo  050 341 0083

valot1tiepieni

 

tawa_logo