Haussa Hämeen Vuoden Kylä 2018

Kyläpäivässä julkaistiin Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi Jouko Lindroos Tammelasta.

 

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2017 Nummenkylän Hämeenlinnasta. Nummenkylä tulee kilpailemaan Hämeen ehdokkaana valtakunnallisessa Vuoden Kylä –kisassa.

"Nummenkylä on esimerkillisen aikaansaava ja eloisa kyläyhteisö Hämeenlinnan Rengossa Hämeen Härkätien varrella puolimatkassa Forssaan. Kylän sydämenä toimii Nummenkoulu, kylätalo. Lämminhenkinen kylätalo kutsuu kävijöitä, harrastajia, kutojia, liikkujia ihan keskellä kylän idyllistä raittia ympäri vuoden. Talolla tavataan myös monissa tapahtumissa.
Nummenkylän toiminta on sopivasti ajanhermolla, uudistuvaa ja yhteistyötä rakentavaa. Nummenkylä on ottanut asiakseen helpottaa kyläläisten arkea tuomalla palveluita kylätalolle, kun Hämeenlinnan kuntaliitoksen jälkeen koulutoiminta loppui. Tästä esimerkkeinä kerran kuussa järjestettävät soppalauantait, hyvinvointiyrittäjien palvelut sekä liikuntaharrastukset. Nummenkylä on myös panostanut kyläturvallisuuteen.
Erityisen huomion ansaitsee Nummenkylän toiminta kylän nuorten hyväksi. Kyläyhdistys pyörittää kylätalolla kesäkahviota tarjoten kaikille yläasteikäisille kylän nuorille kesätyöpaikan. Nummenkylä ry:llä on ollut myös kyläavustaja TriPla-hankkeen kautta.
Nummenkylä ry tiedottaa monilla kanavilla, kylätiedote jaetaan postilaatikkoihin kuukausittain. Nummenkylä toimii yhteistyötä rakentavasti niin Rengon toimijoiden kuin monenlaisten erikoistenkin yhdistysten kanssa samalla hyödyntäen sijaintiaan Hämeen Härkätiellä."


www.nummenkylary.com
Facebookissa Nummenkylä ry

 

 Nummenkylät 2

 

 

Pitkänlinjan kehittäjä Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi

"Hämeen kylätoiminnan tiennäyttäjä 2017 Jouko Lindroos on pitkäaikaisella panoksellaan vienyt merkittävästi eteenpäin niin kylätoimintaa, Leader-toimintaa kuin maaseudun kehittämistä niin paikallisesti, seudullisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin. Jouko on aloitteellinen ja aina kannustava, todella laajat verkostot omaava kehittäjä ja laajakatseinen tiennäyttäjä, kylätoiminnan ja paikallisen kehittämisen arvon esille tuoja ja toiminnan käynnistäjä.

Joukon luottamustehtävät paikallistoiminnassa ja maaseudun kehittämisessä ovat moninaiset. Erityisesti Jouko on mestari vetämään ihmisiä mukaan toimintaan, osaten ottaa käyttöön kunkin osaamisen yhteiseksi eduksi.  Jouko laittaa itsensä likoon eri toimijoiden yhteensovittamisessa rauhallisesti ja rakentavasti. Leader-LounaPlussan puheenjohtajana hän on luotsannut Forssan seudun maaseutualueiden yhdistysten ja kylien yhteistyötä pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi, viimeisempänä ”lempivasikkanaan” Lasten maatalousnäyttely Mansikki.

Jouko on aikanaan ollut perustamassa Hämeen Kylät ry:tä 1998 ja LounaPlussa ry:tä vuonna 1999 sekä vaikuttanut molempien puheenjohtajana. Joukon päivätyö lehtorina Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) on mahdollistanut toimivan yhteistyön kyläyhdistysten, maaseudun paikallistoimijoiden ja HAMK:n opiskelijoiden kanssa. Jouko toimii valtakunnallisesti Maaseudun uusi aika -yhdistyksen hallituksessa tuomalla tutkijayhteisöön paikallisen kehittämisen ja ammattikorkeakoulujen näkökulmaa.

Lasten Maatalousnäyttely Mansikki -tapahtuma on Joukon lempilapsi tai ”lempivasikka”. Joukolle on tärkeää, että löydetään keinoja, miten kuluttajat ja perheet saadaan kosketuksiin nykymaatalouden, ruuantuotannon ja maaseudun monialaisuuden kanssa. Jouko on kehittänyt rautakankikävelyn.  
Vesiensuojelutyö ja järvihankkeet ovat lähellä Joukon sydäntä. Hän on ollut rakentamassa Tammelassa järvien kunnostushankkeita ja osallistuu aktiivisesti Loimijoki-työryhmän. Lisäksi Jouko toimii aktiivisesti Lounais-Hämeen Rastissa ja vapaaehtoisten pelastuspalvelu VAPEPAssa."

 

 Tiennäyttäjälle onnea

tawa_logo