Susikas - Hämeen Vuoden Kylä 2016

Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2016 Pirjo Poutanen

Hämeen kyläpäivää vietetiin Koijärven koulu-päiväkodilla.

Vuoden kylän vaihtajaisissa julkistettiin ja palkittiin Vuoden Kylä ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjä.

Kyläpäivän tunnelmiin voit päästä katsomalla kuvia facebookista.

 

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2016 Susikkaan Tammelasta. Susikas tulee kilpailemaan Hämeen ehdokkaana valtakunnallisessa Vuoden Kylä –kisassa.

Susikkaan kyläyhteisön toiminta on ajan hermoilla olevaa, uudistuvaa ja yhteistyötä rakentavaa, samalla se perustuu kyläläisten tarpeisiin ja voimavaroihin. Susikaan tunnelma hehkuu hyväntahtoisuutta ja rentoa otetta elämään.

Susikas on sisukas ja esimerkillisen aikaansaava kyläyhteisö Tammelan kunnan pohjoisosassa. Pienestä koostaan huolimatta 70 talouden kyläyhteisö toimii pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Hyvin hoidetussa kylämaisemassa silmä lepää. Lämminhenkinen kylätalo kutsuu kävijöitä, harrastajia, kutojia, tanssijoita ihan keskellä kylän idyllistä raittia ympäri vuoden, myös kylän ulkopuolelta.  Kylällä tavataan myös itse rakennetulla laavulla ja monissa tapahtumissa.

Kylätalo on osoitus yhteistyöstä ja päättäväisyydestä. Oma talo rakennettiin innokkaiden talkoolaisten toimesta 25 vuotta sitten. Nyt talkoillaan jälleen isommin: Leader-rahoitusta saava remontti tuo mahdollisuuksia monipuolistaa toimintaa, kun keittiö- ja tanssitilat saadaan ajan tasalle. Susikkaan kyläyhteisö on uskaltautunut myös työnantajan rooliin; kyläavustaja pitää huolta kylätalosta ja auttaa myös asukkaita pienissä arjen askareissa. Susikkaan kylä tiedottaa monilla kanavilla, kylätiedote ilmestyy kuukausittain. Susikas toimii yhteistyötä rakentavasti Tammelan Kylät ry:ssä.

Susikkaan Kyläyhteisö ry järjestää peräti kymmenet tanssit kylän oman luomuorkesterin Susikkaan Sohlojen tahdittamina – jo yli 30 vuoden ajan. Sohlot on olennainen osa kylää ja tuo Susikkaan nimeä tunnetuksi seutukunnalla. Ryhmä toimii aktiivisesti kylän hyväksi, kun tanssisoitoillaan mahdollistaa kylätalon ja -toiminnan ylläpitämistä.

DSC03563

 

 

Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2016 on Pirjo Poutanen Koijärveltä

Hämeen kylätoiminnan tiennäyttäjä 2016 Pirjo Poutanen on pitkä-aikaisella panoksellaan ollut kehittämässä kylätoimintaa, niin paikallisesti, seudullisesti kuin maakunnallisesti.  Viestinnän lehtori Pirjo Poutanen muutti Forssan kaupungin Raitoon kylälle 2000-luvun vaihteessa ja on alusta asti ollut aktiivisesti mukana kaikessa koko Koijärven aluetta kehittävässä toiminnassa sekä myös vahvasti seudullisessa ja maakunnallisessa toiminnassa. Pirjon toiminnasta välittyy vahva kiintymys Hämeeseen kotiseutuna, sen kulttuuriin ja perinteisiin samalla tulevaisuuteen suuntaavalla ja ratkaisuja kehittävällä otteella. Pirjo on aloitteellinen ja rohkea tiennäyttäjä, kylätoiminnan arjen tekojen puolestapuhuja ja arvon esille tuoja.

Pirjon luottamustehtävät kylätoiminnassa ja kulttuurin saralla ovat moninaiset. Erityisesti Pirjo on kyläkehittäjä, joka laittaa itsensä likoon yhteistyötä vaativissa tehtävissä. Koijärven alueen kylät ry:n puheenjohtajana hän on luotsannut Forssan maaseutualueiden kylien ja yhdistysten yhteistyötä pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi, esimerkkinä Koijärven Omaohjelman määrätietoinen toteuttaminen ja positiivinen ratkaisu: uusi Koijärven koulu-päiväkoti on nyt toiminut reilun vuoden. Koijärven alueen kylätoiminta onkin hämäläistä kylätoimintaa parhaimmillaan.

Pirjon suullinen ja kirjallinen esitys taito on vertaansa vailla ja siksi yhdistykset ja toimikunnat ovat saaneet häneltä korvaamatonta apua eri hankkeiden aloittamisessa ja eteenpäinviemisessä.

Pirjo on innostava ja idearikas maaseudun kehittäjä, joka laittaa itsensä likoon maakunnallisesti Hämeen Kylät ry:n toiminnassa sekä seudullisissa Leader-ryhmä LounaPlussa ry:n ja Kulttuuriyhdistys Kuvion hallituksissa.

PirjoPoutanen

tawa_logo