Koijärvi - Hämeen Vuoden Kylä 2015

Avoimet kylät -päivä huipentui Vojakkalan lavalla Vuoden Kylän Vaihtajaisissa.

 

Hämeen Vuoden Kylä 2015 on Koijärvi Forssasta.

 

Koijärven alueen kylätoiminta on esimerkillistä. Se perustuu vahvaan yhteistyöhön, selkeään työnjakoon ja monipuoliseen toimintaan alueen asukkaiden hyväksi. 

Koijärvi käsittää Forssan kaupungin pohjoisen maaseutualueen ja siellä on asukkaita noin 1250. Koijärven kunta on liitetty Forssan kaupunkiin 1960-luvulla. Kylätoimintaa Koijärvellä ylläpitävät Koijärven alueen kylät ry sekä Matkun, Kojon, Peräjoen ja Vuoltun kyläyhdistykset sekä Valijärvi-toimikunta.

10290668 460930847407856 6332683945922280108 n

Koijärven alueen kylät ry toimii alueen toimijoiden kokoajana ja yhteistyön rakentajana. Työnjako yhdistysten välillä on muotoutunut selkeäksi. Koijärven alueen kylät ry hoitaa tiedottamisen; Kylähullu-lehti on kolahtanut asukkaiden postilaatikkoon jo toistakymmentä vuotta!  Koijärven alueen kylät ry toimii käynnistäjänä ja kehittäjänä sekä neuvottelijana asioissa, joissa tarvitaan vahvemmat hartiat. Kyläyhdistykset ja lukuisat muut alueen yhdistykset järjestävät kaikille tarkoitettua toimintaa.

Koijärvellä on osattu kääntää mennyt vahvuudeksi. Suomen ympäristöliike syntyi Koijärvellä 1970-luvulla ristiriitaisissa tunnelmissa. Nyt lapset käyvät upouutta kylien yhteistä ekokyläkoulua. Koijärven alueen kylät ry toimi moottorina positiivisen kouluratkaisun aikaansaamiseksi. Talkootöinä sovitut koulu-päiväkodin maanrakennus- ja pihatyöt ovat säästäneet kaupungilta arviolta 130 000 euroa.


Koijärvellä toiminta on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista.
Koijärven oma-ohjelmia eli asukkaiden tekemiä kyläsuunnitelmia on toteutettu jo 15 vuotta. Kylätoiminnan monipuolisuudesta kertoo se, kuinka alueen kolmea kylätaloa on kunnostettu ja toiminta niissä on ympärivuotista ja aktiivista tarjoten monipuolista toimintaa ja palveluja kyläläisille. Pitkäaikaistyöttömiä on työllistetty niin kyläsihteeriksi kuin seniorikaveriksi. Kyläympäristöstä ja kyläturvallisuudesta pidetään huolta yhdessä. Asukashankinta ja kylähistorian tuotteistaminen kuuluvat kylätoiminnan palettiin. Koijärven alueen kylät on jo myös vuosia hoitanut Forssan kaupungin Valijärven virkistysaluetta rakennuksineen. Koijärvellä on toteutettu useita omia Leader-hankkeita, osallistuttu kylää palveleviin yhteistyökumppaneiden hankkeisiin sekä tehty oppilaitosyhteistyötä kylän tarpeiden pohjalta. 

 

 

Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2015 on Merja Zetterman, Lopelta Salonkylästä.

Merja (kuvassa vas.) on todellinen pitkän linjan toimija kahdelta kylältä. Merjan kaltaisten hiljaisten puurtajien tekemä työ on aikaa vaativaa ja  yhdistyksille ensiarvoisen tärkeää. Merja on toiminut johtokuntavastuussa yli 40 vuotta hoitaen yhdistysten rahakirstuja kahdella kylällä Lopella - Salonkylässä ja Vojakkalassa. 

 

Hän on yhtenä vastuullisena pyörittämässä Vojakkalan lavan kesätanssitoimintaa hoitaen lupa-asiat ja rahaliikenteen, sekä talkoillen niin kahviossa kuin järjestysmiehenäkin, sen mukaan missä tarvitaan

Merja hoitaa pyyteettömästi myös Salonkylän kyläyhdistyksen talon vuokrausta ja siivousten järjestämisen.

Kylien yhdistyksillä on merkittävää kiinteistöomaisuutta ja ne ovat toteuttaneet useita projekteja ja mm. yhdistysten EU-hankkeissa Merja on hoitanut kirjanpidon ja maksatusanomukset.

Lisäksi Merja on ollut talkoolaisena Poronpolku-ulkoilu-tapahtumassa 1990-luvulta ja toimii useiden loppilaisten yhdistysten toiminnantarkastajana.

Tiennäyttäjä MerjaSiskoSavolainenkuvaaja 

 

Paras paikallistoimintaesimerkki  - Letkun kestävä kylätoiminta

Hämeen Kylät ry julkaisee nettisivuillaan www.hameenkylat.net kylien hyviä esimerkkejä.  Nettiäänestyksessä Letkun kestävä kylätoiminta sai ylivoimaisesti eniten ääniä. Letkun kestävä kylätoiminta sisältää perinteistä maalaista energiansäästöä, nuukailua ja kierrätystä, paikallisten palvelujen ja uusiutuvan energian käyttöönottoa, luontoliikuntaa sekä yhdessä tekemistä ja riittävistä palveluista ja tonttitarjonnasta huolehtimista – kaikkea tätä aidon letkusti. Letkun Kestävä kylä -toimintasuunnitelma tehtiin 2014 yhdessä kestävän kehityksen opiskelijoiden ja Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus-hankkeen kanssa. Kylän oma Tex vex –poistotekstiilien keräyspiste  oli ensimmäinen käytännön teko, jolla letkulaiset lähtivät toteuttamaan kestävä kylä -toimintasuunnitelmaansa. 

 

 

tawa_logo